Kako voda doprinosi zdravlju?

Bujanovačka voda je jače mineralizovana, o čemu svedoči jača reakcija obolelih organa posle kupanja i pijenja.
Institut za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju iz Beograda je 1976. godine preporučio ovu vodu kao korisno dopunsko terapijsko sredstvo, i to pijenjem u lečenju hroničnih oboljenja želuca, jetre i žučnih puteva, kod stanja posle hirurškog odstranjenja kamena iz žučne kesice, peska u mokraćnim putevima i bolesti metabolizma i kupanjem kao dopunskim sredstvom lečenja nekih hroničnih reumatskih oboljenja.
Termomineralna voda spada u kategoriju natrijum-hidro-karbonatnih, fluoridnih i ugljeno-kiselih hipertermi.
Bujanovačko blato je vulkanskog porekla i ubraja se među najkvalitetnija na svetu. Tokom terapije ima tri efekta i to mehanički, toplotni i farmakološki.
Bujanovačka Banja je jedina banja u našoj zemlji koja najsavremenijim metodama primenjuje prirodni gas ugljen dioksid u lečenju oboljenja.
I još jedan kuriozitet: malo je mesta na svetu gde ugljen dioksid izbija slobodno iz zemlje tako čist, i u tolikim količinama, kao ovde. Zbog toga je ova voda obogaćena „svojim ličnim“ CO2. Taj ugljen dioksid se u banji koristi i pri lečenju: ubrizgava se, pod kontrolom lekara, potkožno, bolesnicima koji imaju problema sa perifernom cirkulacijom.Stoga, u ovoj banji ponosno kažu da je Bujanovačka Banja „tri banje u jednoj“, a ta tri prirodna faktora su moćna lekovita voda, visokomineralizovano lekovito blato i lekoviti gas.
Za ovu banju, ne bez razloga, kažu da podmlađuje. A zvanično, ovde se sa velikim uspehom tretiraju razne vrste reumatskih oboljenja, oboljenja krvnih sudova i srca, migrene, neke vrste kožnih oboljenja, čak i neke vrste psorijaze, ginekološka stanja, s uspehom se oporavlja posle operacija, povreda kostiju i mišića i dugih ležanja koristeći pri tome „jednu“, „dve“ ili „sve tri banje“ u kombinaciji. Klima je blagotvorna, zemlja, vazduh i vode nezagađeni.